Lapsille

Taigametsän tarinapajat

Tarinapajoissa lapset saavat kertoa, piirtää sekä kirjoittaa tarinoita. Tarinapajat sopivat parhaiten 6-9 -vuotiaille. 

Lapset nauttivat omatoimisesta, yhteisöllisyyttä rakentavasta tekemisestä ja mielikuvitusta ruokkivasta ideoinnista. Omien tarinoiden lukeminen vahvistaa lukuintoa myös pajojen ulkopuolella. Valittavananne on viisi erilaista tarinapajaa.

Hinnat: 
1 tarinapaja 350,- 
2 pajaa saman päivän aikana, 550,- 
3 pajaa saman päivän aikana, 650,-

Tarinapaja

Eläintarinoita kuvista

Jokainen oppilas saa valita itselleen 1–2 postikorttia. Postikortit on painettu kuvittaja-taiteilija Daga Ulvin eläinmaalauksista. Jokainen oppilas saa kirjoittaa oman tarinansa korteista ja tunnin päätteeksi osa tarinoista luetaan koko luokalle. Oppilaat saavat pitää postikortit ja koulussa voidaan myös jatkotyöstää pajaa muun muassa kirjoittamalla ja lähettämällä yhdessä postikortteja. 

Eläintarinapajat ovat suosittuja niin lasten kuin opettajienkin parissa. Luokassa on kirjoitettu erittäin hauskoja ja toisinaan myös erittäin jännittäviä eläintarinoita. 

”Voitasko tehdä näitä vielä lisää?” 
Samu 8 v. 

”Uskomatonta, mihin tämä luokka pystyi. Huikeita tarinoita.” 
Luokanopettaja 1 lk, Laukaa kevät 2022 

”Mää haluun kirjoittaa tän mun tarinan vielä tähän korttiin ja lähettää mummolle.”
Aino 8 v. 

Tarinapaja

Kalajuttuja

Kalajuttuja-pajassa pelaamme ensin luokassa muistipeliä, jonka jälkeen rakennamme tarinamme päähenkilön ja päästämme hänet järvelle soutelemaan. On aurinkoinen kesäaamu ja kello on vasta viisi, kun Reino lähtee kalaan kissansa kanssa. Ja kuinka tarina jatkuukaan… Sen päättävät oppilaat!

Tämä harjoitus on ollut yksi suosituimmista kirjoitusharjoituksista. Kynät sauhuten on koko luokka alkanut kirjoittamaan omaa tarinaansa Reinon kalareissusta. Tunnin lopuksi luemme tarinoita ääneen ja kikattelemme yhdessä.

 ”Nää oli kaikki ihan erilaisia. Tää oli hauskaa!” 
Eero 9 v. 

”Mää näin sen ihan silmissä, kun se Reino veti sen kalan” Aapo 8 v. 

”Olipa jännää nähdä, kun kukaan ei miettinyt, että mitä mää kirjoittaisin.” 
Luokanopettaja 2 lk, Laukaa 

Tarinapaja

Hölmöläistarinoita

Siivitämme lapset mukaan suomalaiseen kulttuuriperimään hölmöläissatujen muodossa. Hölmäläissaduilla on Suomessa pitkät perinteet – perimätiedon mukaan niitä on kerrottu jo 1800-luvulta lähtien ja ne ovat toimineet jopa oppimateriaaleina kouluissa. 

Sarin johdolla oppilaat pääsevät kirjoittamaan omat hölmöläistarinansa. Tarinan kirjoittamista vauhditetaan hauskoilla kuvituksilla, jotka heijastetaan valkokankaalle kaikkien nähtäväksi. 

“Valitettavan harva lapsi tuntee enää nykypäivänä hölmöläissatuja, jotka ovat mitä parhaita tapoja oppia suomalaisesta talonpoikaiskulttuurista, ystävällisyydestä ja oikeudenmukaisuudesta. Hölmöläistarinapaja on hauska ja turvallinen tapa opettaa lapsille näitä teemoja.” 

Tarinapaja

Kirjoitetaan yhdessä

Erilaisin kirjoitusharjoituksin avulla luomme tarinaa yhdessä. Itse tarinan kirjoittaminen on hauskaa ja omaa ilmaisua ruokkivaa,  ja pajoissa syntyykin usein todella lennokkaita tarinoita. 

Siinä vaiheessa, kun luokasta kuuluu vain kynän suhinaa, paperin rapinaa ja hiljaista hihitystä tiedät, että nyt syntyy hyviä tarinoita.

”Oli hauskaa kirjoittaa yhdessä!” 
Laura 8 v. 

”Tää oli kivaa.” 
Jonna ja Lauri 8 v. 

”Hauskoja ja uskomattoman hienoja tarinoita!”
Luokanopettaja 2lk, Laukaa kevät 2022

Tarinapaja

Tarinarasia

Tässä noin 60 minuutin pajassa askarrellaan tulitikkurasiasta tarinarasia. 

Kirjoitamme ensin tarinan, runon tai vaikka tietotekstin, jonka jälkeen se kirjoitetaan puhtaaksi kapealle ja pitkälle suikaleelle. Suikale ”paketoidaan” tarinarasiaan, joka koristellaan lapsen mieleiseksi. 

Tarinarasia on ihana lahja ystävälle, äidille, isälle tai isovanhemmalle! Rasioista voidaan myös tehdä luokan oma joulukalenteri tai kesälomalaskuri.