Lapsille

Taigametsän tarinatuokiot

 

TARINATUOKIOT

Taigametsän tarinoita

Taigametsän tarinatuokioissa lapset pääsevät kokemaan metsän satujen taikaa. Kirjailija Sari Kanala kertoo tarinan ja samalla tarinan kuvat esitetään videotykin kautta. Tarinat perustuvat Sari Kanalan kirjoihin.

Tarinatuokioiden tarkoituksena on tuoda metsän tarinat lähelle lapsia ja lisätä lasten luonto- ja metsätietoutta. Lapset pääsevät mukaan tarinan lorujumppiin sekä pohtimaan yhdessä tarinan tarinan käänteitä. 

Esitykset ovat saaneet paljon kiitosta kirjastoilta ja luokanopettajilta. Esityksen jälkeen asiakas saa muistoksi kirjakassin. Kirjojen ja tehtävien kautta lapset voivat palata metsän tarinoihin vielä esityksen jälkeen. Valittavana on useampi eri esitys.

Esitysten kesto noin 40 min. Esitysten kohderyhmä on erityisesti 6-8 -vuotiaat, mutta soveltuu myös muille ikäryhmille. Esitys soveltuu erinomaisesti myös luokkahuoneessa esitettäväksi. 

Hinnat:

1 esitys 350,-
2 esitystä saman päivän aikana, 550,-
3 esitystä saman päivän aikana, 650,- 

Esitykset voivat olla myös eri päiväkodeissa tai koululuokissa.

Satu

Kuinka hirvi sai sarvensa

Tämä on tarina keijusta, hirvestä ja karhusta. Tarina suomalaisesta metsästä, onnesta ja ystävyydestä. Se on myös satu siitä, kuinka hirvi sai sarvensa.

  "Kauan aikaa sitten, kun ihmisiä ei ollut vielä olemassakaan, elelivät hirvi ja karhu hyvinä ystävinä. Eikä kummallakaan näistä suurista eläimistä ollut sarvia. "

Tarinan kuvat on valokuvaaja Hannu Ahosen ottamia. Kuvissa tuoksuvat sammaleet, havut ja vanamo, ja metsä kuiskii katsojan korviin.

”Hirvi asetteli itsensä karhun kylkeen ja painoi turpansa karhun karheaa turkkia vasten. Se oli molemmista parasta: vatsa pulleana aamiaisesta ja paras ystävä vierellä. Ja kohta kuusikosta kuului vain ystävysten hiljainen kuorsaus.” 

Satu

Keiju ja matikainen

Tämä on tarina pienestä ilveksen pennusta, Matikaisesta. Matikainen ei ollut koskaan aiemmin nähnyt lunta. Kun ensilumi satoi maahan, päätti Matikainen lähteä tutkimaan oliko lunta kaikkialla metsässä. Kuinka jännittävää olikaan seurata lumessa näkyviä jälkiä. 


Matikainen on kuvattu Ähtärin eläintarhassa, jonne se on tuotu orpona, pienen pienenä pentuna. Kuvaushetkellä Matikainen oli noin puolen vuoden ikäinen. Esityksen valokuvat ovat valokuvaaja Hannu Ahosen käsialaa.

”Hengitys höyrysi kirkkaassa pakkasaamussa. Maa tuntui viileältä tassujen alla, ja hento tuuli viilensi mukavasti turkkia. Metsä näytti ja tuoksui niin erilaiselta.” 
”Matikainen pomppi hankea vasten; se halusi nähdä, millaisia otuksia lumen alla oli piilossa.”

Satu

Hissen joulu

Hissen joulu on tarina auttamisesta ja joulumielestä.

"Hiirilaaksoon oli laskeutumassa hämärän hyssy, metsän sininen hetki. Metsähiiri Hisse oli lähdössä etsimään joulukuusta. 

Joka joulu Hisse haki kuusen yhdessä isänsä kanssa, mutta nyt oli toisin. Isä oli loukannut jalkansa, eikä voinut lähteä Hissen mukaan. Hissen piti selvitä matkasta ihan yksin."

Esityksen on kuvittanut kuvittaja-taiteilija Daga Ulv.

Satu

Peikot

Peikot ovat seikkailleet metsissä jo tuhansia vuosia, mutta vain harva on päässyt niitä näkemään. Haistaessaan ihmisen ne piiloutuvat kallioiden koloihin, kivien kätköön tai puiden taakse kurkkimaan. Ne saattavat myös naamioitua kiveksi, puuksi tai sammalmättääksi.

Vaikka sinä et ole peikkoa nähnyt, on peikko saattanut nähdä sinut.

Tämä tarinatuokio tarjoaa tarinoita suomalaisista peikoista. Millaisia peikkotarinoita on ennen ollut ja millaisia on nyt? Oletko kenties tavannut peikkoa metsässä tai lymyilemässä kaapin takana? Millaisen peikkotarinan sinä haluat kertoa? Esityksen lopuksi annetaan vinkkejä oman peikkotarinan kertomiseen.